Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων


Hellenic Center for Disease Control & Prevention

 
en-USel-GR

 
 
Παγκόσμια ημέρα ελονοσίας, 25 Απριλίου 2018:
«Έτοιμοι να νικήσουμε την ελονοσία»
"Ready to beat malaria"
 


Κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα ελονοσίας, η οποία αποτελεί μία ευκαιρία να αναδειχθεί η ανάγκη συνεχούς επένδυσης και πολιτικής δέσμευσης στην αντιμετώπιση της νόσου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Π.Ο.Υ.:
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, WHO) συνεργάζεται με άλλους οργανισμούς προκειμένου να προωθήσει το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ελονοσίας: "Έτοιμοι να νικήσουμε την ελονοσία". Το συγκεκριμένο θέμα υπογραμμίζει την ανάγκη συλλογικής ενέργειας και δέσμευσης της παγκόσμιας κοινότητας που δρα κατά ελονοσίας να ενωθεί γύρω από τον κοινό στόχο ενός κόσμου ελεύθερου από ελονοσία. 

Έτοιμοι να νικήσουμε την ελονοσία
Χρειάζεται επείγουσα δράση για τη συνέχιση του παγκόσμιου αγώνα κατά της ελονοσίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη επένδυση και εκτεταμένη κάλυψη με τα εργαλεία που αποδεδειγμένα προλαμβάνουν, διαγιγνώσκουν και αντιμετωπίζουν την ελονοσία και έχουν δραματικά μειώσει το παγκόσμιο φορτίο της ελονοσίας. Επίσης, ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για παράλληλες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων εργαλείων που θα επιταχύνουν το ρυθμό προόδου.
· Η παγκόσμια απόκριση στην ελονοσία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Μετά από μια άνευ προηγουμένου περίοδο επιτυχίας στον έλεγχο της ελονοσίας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Τρία πράγματα χρειάζονται για να συνεχισθεί με επιτυχία ο αγώνας κατά της ελονοσίας:  πολιτική δέσμευση, οικονομικοί πόροι και νέα και βελτιωμένα εργαλεία.
· Το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα είναι ανεπαρκές για την επίτευξη των στόχων του 2020 της «Παγκόσμιας Τεχνικής Στρατηγικής του ΠΟΥ για την Ελονοσία (2016-2030)» – πιο συγκεκριμένα, των στόχων για μείωση -κατά 40%- της επίπτωσης και της θνησιμότητας της ελονοσίας.
· Οι χώρες με συνεχιζόμενη μετάδοση ελονοσίας εντάσσονται ολοένα και περισσότερο σε μία από δύο κατηγορίες: εκείνες που κινούνται προς την εξάλειψη της ελονοσίας και εκείνες με υψηλό φορτίο της νόσου, κυρίως στην Αφρική, που έχουν αναφέρει σημαντικές αυξήσεις στα κρούσματα ελονοσίας.  

Η ελονοσία με αριθμούς: Το παγκόσμιο και ανά περιοχή φορτίο της ελονοσίας

Το 2016, υπήρξαν 216 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας σε 91 χώρες, 5 εκατομμύρια περισσότερα από τα 211 εκατομμύρια κρούσματα που καταγράφηκαν το 2015. Αυτό σηματοδοτεί μια επιστροφή στα επίπεδα του 2012.Η ελονοσία είναι μία νόσος που προλαμβάνεται και θεραπεύεται. Ωστόσο, η ελονοσία εξακολουθεί να προκαλεί σημαντικό αριθμό θανάτων: το 2016, 445.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ελονοσία παγκοσμίως, σε σύγκριση με 446.000 εκτιμώμενους θανάτους το 2015.Τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ελονοσία. Κάθε 2 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από ελονοσία.Δεκαπέντε χώρες -όλες στην υποσαχάρια Αφρική εκτός από μία- φέρουν το 80% του παγκόσμιου φορτίου της ελονοσίας.    

Εκτίμηση του φορτίου της ελονοσίας ανά Περιοχή του ΠΟΥ, 2016
 
Περιοχή ΠΟΥ Αριθμός κρουσμάτων ελονοσίας Αριθμός θανάτων από ελονοσία
Αφρική 194 εκατομμύρια 407.000
Αμερική 875.000 650
Ανατολική Μεσόγειος 4,3 εκατομμύρια 8.200
Νοτιοανατολική Ασία 14,6 εκατομμύρια 27.000
Δυτικός Ειρηνικός 1,6 εκατομμύρια 3.300
Σύνολο παγκοσμίως 216 εκατομμύρια 445.000
 
Ανάγκη για ανανεωμένη εστίαση στην Αφρική
Η περιοχή της Αφρικής συνεχίζει να φέρει το 90% των κρουσμάτων ελονοσίας και το 91% των θανάτων από ελονοσία παγκοσμίως.Η Νιγηρία, η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της ηπείρου, κατέγραψε το 27% των κρουσμάτων ελονοσίας και το 24% των θανάτων από ελονοσία παγκοσμίως το 2016.Είναι σημαντική η υποστήριξη των πιο προσβεβλημένων αφρικανικών χωρών, για τη συνέχιση της παγκόσμιας απόκρισης κατά της ελονοσίας, όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus στην παγκόσμια έκθεση για την ελονοσία του προηγούμενου έτους. Κατά τους προσεχείς μήνες, ο ΠΟΥ θα παράσχει εντατική στήριξη στις χώρες που φέρουν το μεγαλύτερο φορτίο της ελονοσίας.  

Χρηματοδότηση: κρίσιμη για την καταπολέμηση της ελονοσίας
Η χρηματοδότηση για τις προσπάθειες ελέγχου και εξάλειψης της ελονοσίας έχει μειωθεί δραστικά από το 2010 και μετά, με το ποσό των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ να επενδύεται σε προγράμματα ελονοσίας παγκοσμίως το 2016. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το μισό (41%) του εκτιμώμενου ποσού των 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που χρειάζεται ετησίως μέχρι το 2020 προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για την ελονοσία έως το 2030.Η ανεπαρκής χρηματοδότηση τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών κενών στην κάλυψη με κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοκτόνο, φάρμακα και άλλα σημαντικά εργαλεία που σώζουν ζωές. Αυτά τα κενά πρέπει να κλείσουν επειγόντως. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου νόσησης, όπως οι μετακινούμενοι πληθυσμοί και άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.  

Προοπτικές νέων παρεμβάσεων
Η ενίσχυση των επενδύσεων στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς εργαλείων αντιμετώπισης της ελονοσίας είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την ελονοσία έως το 2030.Για τον έλεγχο των διαβιβαστών, διερευνώνται νέες παρεμβάσεις που στοχεύουν στα κουνούπια που τσιμπάνε σε εξωτερικό χώρο. Επίσης, βρίσκονται υπό εξέλιξη νέες χημικές συνθέσεις για να μετριάσουν τον κίνδυνο αντοχής στα εντομοκτόνα, όπως και νέες στρατηγικές για να βελτιώσουν την διανομή κουνουπιέρων εμποτισμένων με εντομοκτόνο και ψεκασμών εσωτερικών χώρων.    

Εμβόλιο ελονοσίας RTS, S

Αργότερα κατά τη φετινή περίοδο, το πρώτο εμβόλιο ελονοσίας στον κόσμο θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες περιοχές στη Γκάνα, την Κένυας και το Μαλάουι. Το εμβόλιο RTS, S είναι το μόνο εμβόλιο, μέχρι σήμερα, που παρουσιάζει μερική προστασία κατά της ελονοσίας σε μικρά παιδιά σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας.Αυτό το πρόγραμμα θα αξιολογήσει ένα δυνητικά νέο εργαλείο, που μπορεί να προστεθεί στο βασικό «πακέτο» ανθελονοσιακών μέτρων που συνιστά ο Π.Ο.Υ.  

Διεύρυνση του δικτύου εξάλειψης

Όπως επισημαίνεται στην πιο πρόσφατη παγκόσμια έκθεση ελονοσίας, περισσότερες χώρες προχωρούν προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της ελονοσίας: το 2016, 44 χώρες είχαν λιγότερα από 10.000 κρούσματα ελονοσίας, σε σύγκριση με 37 χώρες το 2010.Από το 2010, 6 χώρες έχουν πιστοποιηθεί ως ελεύθερες από ελονοσία (Αρμενία, Μαλδίβες, Μαρόκο, Κιργιστάν, Σρι Λάνκα και Τουρκμενιστάν) και αρκετές άλλες πλησιάζουν στην απόκτηση αυτής της πιστοποίησης.Τον Ιούνιο του 2018, ο ΠΟΥ θα συγκαλέσει το δεύτερο ετήσιο «Παγκόσμιο φόρουμ των χωρών που βρίσκονται σε φάση εξάλειψης της ελονοσίας». Το φόρουμ θα συγκεντρώσει εκπρόσωπους 21 χωρών που βρίσκονται στο δρόμο να γίνουν ελεύθερες από ελονοσία, παρέχοντας μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών (lessons learned) και για το σχεδιασμό συγκεκριμένων βημάτων που απαιτούνται για τη μηδενική καταγραφή κρουσμάτων. 

Ο ΠΟΥ στα 70: 7 δεκαετίες στον παγκόσμιο αγώνα κατά της ελονοσίας
Αυτό το έτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ελονοσίας συμπίπτει με την έναρξη μίας σειράς δραστηριοτήτων, διάρκειας ενός έτους, για τον εορτασμό της 70ης επετείου του ΠΟΥ.Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα κατά της Ελονοσίας θα επισημάνει αυτή την ειδική περίσταση με τη δημοσίευση μίας σειράς συνεντεύξεων για την ελονοσία με ηγέτες και υποστηρικτές της παγκόσμιας απόκρισης κατά της ελονοσίας. ΟΙ συνεντεύξεις θα δημοσιευθούν στις 25 Απριλίου 2018 στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ.».  
Πηγή: WHO, Malaria, World Malaria Day 2018: Ready to beat malaria
(Διαθέσιμο σε: http://www.who.int/malaria/media/world-malaria-day-2018/en/)


Γενικά για την ελονοσία (συνοπτικά)
Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου κουνουπιού του γένους «Ανωφελές» (Anopheles). Τα έντομα αυτά μολύνονται από ασθενείς (συμπτωματικούς ή ασυμπτωματικούς) με παρασιταιμία. Τα κουνούπια αυτά εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα από το σούρουπο μέχρι την αυγή και εναποθέτουν τα αυγά τους σε στάσιμο νερό.

Υπάρχουν πέντε είδη πλασμωδίων που προσβάλλουν τον άνθρωπο: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae και Plasmodium knowlesi. Από τα ανωτέρω είδη, τα πιο κοινά είναι το P.falciparum και το P.vivax.

Η κλινική εικόνα της νόσου ποικίλλει από ασυμπτωματική (σε άτομα από ενδημικές χώρες που έχουν νοσήσει στο παρελθόν και αναπτύσσουν μερική ανοσία στη νόσο) έως και σοβαρή νόσηση και θάνατο (κυρίως σε λοίμωξη από P.falciparum). Τα συμπτώματα της νόσου (παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές (έως και πέντε χρόνια μετά), κυρίως σε μόλυνση από το Plasmodium vivax. Το P.falciparum προκαλεί τη σοβαρότερη και πιο θανατηφόρο μορφή της νόσου, ενώ η λοίμωξη από τα άλλα είδη πλασμωδίου συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Ταξιδιώτες από μη ενδημικές χώρες που δεν έχουν ανοσία στην ελονοσία είναι πολύ ευπαθείς στη νόσο όταν μολύνονται.

Η ελονοσία είναι ιάσιμη νόσος και θεραπεύεται αποτελεσματικά με τη χρήση ειδικών κατηγοριών ανθελονοσιακών φαρμάκων, εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και εάν ο ασθενής λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες για την ελονοσία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μέτρα πρόληψης
Τα μέτρα πρόληψης της ελονοσίας περιλαμβάνουν (επιγραμματικά):

1. Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια:

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, σε όλες τις περιοχές της χώρας, δηλαδή μέτρα:

  • για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών, και
  • για να μειώνουμε τις εστίες που αποθέτουν τα αβγά τους γύρω μας (στο σπίτι και στην αυλή μας), απομακρύνοντας τα στάσιμα νερά (ακόμη και μικρές συλλογές νερού) και καλύπτοντας όσες συλλογές νερού δεν μπορούμε να απομακρύνουμε.
Τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας από κουνούπια είναι διαθέσιμα αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.:
Επιπρόσθετα, είναι καθοριστικής σημασίας η έγκαιρη και συστηματική εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών από τις τοπικές αρχές (Περιφέρειες, Δήμους), στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

2. Μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνουμε ως ταξιδιώτες σε ενδημικές για την ελονοσία χώρες.

Όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού θα πρέπει εγκαίρως να ενημερώνονται για τα νοσήματα που ενδημούν στη χώρα αυτή και να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα (π.χ. για την προφύλαξη από την ελονοσία σε ταξίδι σε ενδημική χώρα: μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, χημειοπροφύλαξη).
Πληροφορίες σχετικές με θέματα ταξιδιωτικής ιατρικής μπορείτε να βρείτε στο πεδίο της Ταξιδιωτικής Υγείας.

3. Εγρήγορσή μας για ύποπτα συμπτώματα (π.χ. πυρετό, συνήθως με ρίγος, χωρίς σαφή εστία) και έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης, ιδίως -αλλά όχι μόνο- εάν διαμένουμε ή έχουμε επισκεφθεί περιοχές όπου έχουν καταγραφεί τα τελευταία έτη κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ή εάν έχουμε ταξιδέψει σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.

Επιδημιολογικά δεδομένα ελονοσίας
Παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα ελονοσίας (πηγή: Π.Ο.Υ.)

·      Το 2016 συνέβησαν -κατ’ εκτίμηση- 216 εκατ. νέα κρούσματα ελονοσίας σε 91 χώρες και 445.000 θάνατοι από ελονοσία.
·      Περίπου 90% των κρουσμάτων ελονοσίας και το 91% των θανάτων συνέβησαν στην Αφρικανική Περιοχή του Π.Ο.Υ.
·      Περίπου 15 χώρες, όλες στην υπο-σαχάρια Αφρική εκτός από την Ινδία, συμβαίνει το 80% των κρουσμάτων ελονοσίας παγκοσμίως.
·      Το 70% των θανάτων από ελονοσία συνέβησαν σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η ελονοσία ενδημεί -με συνεχιζόμενη μετάδοση- σε 91 χώρες/περιοχές (Εικόνα 1). Αυτές οι περιοχές εντοπίζονται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στη Νοτιο-Ανατολική Ασία, στη Μέση Ανατολή, και στο Δυτικό Ειρηνικό. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εξαλείφθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου. 

Εικόνα 1. Χώρες με συνεχιζόμενη μετάδοση ελονοσίας, 2017 (πηγή: World malaria report, 2017, WHO)Επιδημιολογικά δεδομένα ελονοσίας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα θεωρείται «χώρα ελεύθερη ελονοσίας» από το 1974. Έκτοτε και μέχρι και το 2017 καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν/ εκτέθηκαν σε χώρα του εξωτερικού (επιστρέφοντες ταξιδιώτες ή μετανάστες από ενδημικές χώρες).
Η καταγραφή εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας, δηλαδή κρουσμάτων που προσβλήθηκαν/ εκτέθηκαν σε χώρα του εξωτερικού, είναι απολύτως αναμενόμενη, με την αύξηση των ταξιδιών και μετακινήσεων πληθυσμών παγκοσμίως, και παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στην ετήσια επιδημιολογική έκθεση του έτους 2015 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αναφέρεται ότι το 2015 καταγράφηκαν πάνω από 6.000 κρούσματα ελονοσίας σε ευρωπαϊκές χώρες EU/EEA (https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/AER_for_2015-malaria.pdf).

Επιπρόσθετα, την περίοδο 2009-2017 καταγράφηκαν κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης (δηλαδή περιστατικά που δεν ανέφεραν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες), σε διάφορες περιοχές της χώρας, τόσο σποραδικά όσο και σε συρροές. Οι περισσότερες περιοχές όπου καταγράφηκαν τα τελευταία έτη εγχώρια κρούσματα ελονοσίας είναι αγροτικές περιοχές, κοντά σε υγροτόπους, με μεγάλους πληθυσμούς ατόμων από ενδημικές χώρες. 
Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα ελονοσίας των τελευταίων ετών μπορείτε να βρείτε στις ετήσιες και έκτακτες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης ελονοσίας.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ανέπτυξε ήδη από το 2012 και εφαρμόζει συστηματικά και αδιαλείπτως Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ενώ το καλοκαίρι του 2015 δημοσιεύθηκε το Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ελονοσίας «ΜΕΡΟΠΗ» του Υπουργείου Υγείας. Για την περίοδο 2018, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει ήδη εκπονήσει επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ελονοσίας 2018 και έχει ήδη ξεκινήσει την εντατικοποίηση των δράσεων πρόληψης.
Βάσει αυτών των Σχεδίων, υλοποιούνται -σε πανελλαδικό επίπεδο- μία σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση και πρόληψη της ελονοσίας, οι οποίες εφαρμόζονται τα τελευταία έτη, με τη συνεργασία πολλών φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, συστηματικά και εκτάκτως, κατόπιν εκτίμησης κινδύνου, οι οποίες -επιγραμματικά- περιλαμβάνουν: 
1.    Εκτίμηση κινδύνου
2.    Ενίσχυση επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης
3.    Ενίσχυση εργαστηριακής διάγνωσης
4.    Διαχείριση - Αντιμετώπιση κρουσμάτων
5.    Ενημέρωση - επικοινωνία
6.    Επιτήρηση και έλεγχος διαβιβαστών
7.    Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος στις «επηρεαζόμενες» από ελονοσία περιοχές (από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας).

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις αντιμετώπισης της ελονοσίας στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης ελονοσίας 2017 του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Συμπεράσματα

Όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, παρά την εξάλειψη της ελονοσίας από τη χώρα μας το 1974, το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της νόσου είναι υπαρκτό σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, όπου συνδυάζεται η παρουσία ικανού πληθυσμού του κατάλληλου διαβιβαστή (ανωφελούς κουνουπιού) με την παρουσία ασθενών με ελονοσία που έρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες. 
Μετά την πρόσφατη κορύφωση εγχώριας μετάδοσης της ελονοσίας το 2011-2012, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ακολούθησε πτωτική πορεία τα επόμενα έτη μέχρι και σήμερα, με την καταγραφή μόνο σποραδικών εγχώριων κρουσμάτων. Σε αυτό συνέβαλε μία σειρά επίπονων και δαπανηρών δράσεων δημόσιας υγείας και πρόληψης, τα οποία εφαρμόσθηκαν με τη συνεργασία πολλών φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που συνεισέφεραν στην επιτυχή πρόληψη της επανεγκατάστασης της ελονοσίας στη χώρα. 
Ωστόσο, σποραδικά εγχώρια κρούσματα ελονοσίας εξακολούθησαν να καταγράφονται μέχρι και το 2017 σε διάφορες περιοχές της χώρας, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεχιζόμενες δράσεις πρόληψης της νόσου, ως βασικής προτεραιότητας των αρχών δημόσιας υγείας.

Η έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη θεραπεία των κρουσμάτων ελονοσίας σε συνδυασμό με την προστασία από τα κουνούπια και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς και επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ | Δομές / Λειτουργίες | Προκηρύξεις / Διαγωνισμοί | Προγράμματα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Copyright (c) 2019 ΚΕΕΛΠΝΟ - Design & Development by SDC S.A.