Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων

 
en-USel-GR

 
ESTHER GREECE


ΥΠΕΥΘΥΝΗ: Χ. ΜΠΟΤΣΗ MD, Msc

- Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ESTHER
- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
- ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ/ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ
  ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ESTHER

- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
- ΝΕΑ
- ΥΛΙΚΟ
- ΠΟΙΟΙ/ΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Σεπτέμβριο του 2006 η Ελλάδα προσχώρησε στο δίκτυο ESTHER μέσω συμφωνίας που υπέγραψε ο τότε υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Για την οργάνωση και συμμετοχή στη συμμαχίαESTHER στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ γραφείο ESTHER  το οποίο αρχικά εντάχθηκε στο γραφείο HIV και ΣΜΝ.  Με την τροποποίηση της ανάθεσης καθηκόντων, το γραφείο ESTHER αποσχίσθηκε από το γραφείο HIV και ΣΜΝ και εντάχθηκε στο Γραφείο Μεσογειακής και Παρευξείνιας συνεργασίας και ESTHER.


Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ESTHER

H Ευρωπαϊκή συμμαχία ESTHER, (Ensemble pour une Solidarité Thérapeutique Hospitalière En Réseau) http://www.esther.eu/ είναι ένα δίκτυο Κυβερνήσεων που πραγματοποιούν τη δικτύωση επαγγελματιών υγείας και οργανώσεων από το χώρο της Ευρώπης που  αποφάσισαν να συνεργασθούν για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS και των συνεπειών του στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέσα από μια υψηλού επιπέδου θεραπευτική προσέγγιση. Τελικό στόχο αποτελεί η σύμβαση στην επίτευξη των στόχων της χιλιετίας και η πρόσβαση στην πρόληψη και τη θεραπεία παγκοσμίως.

Η Γαλλική κυβέρνηση ανέλαβε το 2002, την πρωτοβουλία της ανάπτυξης του δικτύου ESTHER προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη θεραπεία και η παρακολούθηση των HIV οροθετικών ασθενών στις υπό ανάπτυξη χώρες.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει τις συνεργασίες που δημιουργούν περιβάλλοντα νοσοκομειακής φροντίδας αλλά και αντίστοιχα κοινωνικά δίκτυα σε μακροχρόνια βάση, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα των υπό ανάπτυξη χωρών να θεραπεύουν την HIV λοίμωξη.

 

Η δράση καθοδηγείται από τέσσερις (4) άξονες:

  1. Βελτίωση των συνθηκών φροντίδας μέσω της τεχνολογικής ενίσχυσης και της παροχής νοσοκομειακού υλικού. Περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
  2. Υποστήριξη των εθνικών στρατηγικών για τους οροθετικούς ασθενείς ενισχύοντας τους μηχανισμούς αλληλεγγύης μέσω και της δικτύωσης αυτών που έχουν εκπαιδευθεί στη φροντίδα HIV ασθενών.
  3. Υποστήριξη της εφαρμογής στρατηγικής συνεχούς φροντίδας. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των νοσοκομείων και της οικογένειας μέσω τόσο υγειονομικών δομών όσο και δικτύων που διευκολύνουν την αποκέντρωση καθώς και την ψυχοκοινωνική διάσταση της θεραπείας.
  4. Συμμετοχή σε δράσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών ώστε να διευκολυνθεί η μακροχρόνια πρόσβαση στη θεραπεία και τη φροντίδα.
Οι χώρες που συμμετέχουν από την Ευρώπηείναι οι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλίακαι η Ελβετία. Στο δίκτυο προσχώρησαν και οι Σκανδιναβικές χώρες. Σε περίπου 40 αναπτυσσόμενες χώρες αναπτύσσονται  προγράμματα υγείας που εντάσσονται στις δράσεις της συμμαχίας ESTHER.

Η συμμαχία έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Διεθνές Ταμείο για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας και με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τον Οκτώβριο του 2004 ενεργοποιούμενη εκτός της ΗΙV λοίμωξης και σε αυτά τα νοσήματα καθώς και στη υγεία των παιδιών και τη μητρική θνησιμότητα.

Η πρωτοβουλία ΕSTHER διασυνδέθηκε πρόσφατα με το EDCTP (European and Developing countries clinical trials Partnership)  της Ε.Ε. ανοίγοντας το δρόμο και για την εφαρμογή κλινικών μελετών στους χώρους δράσης της.

Τα πρόσφατα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν από τη συμμαχία ανοίγουν το δρόμο για διεθνή συνεργασία τόσο στο χώρο της πρόληψης και θεραπείας του HIV/AIDS και των συλλοιμώξεων όσο και στο χώρο της έρευνας για κάθε κράτος-μέλος.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

*    Το Ελληνικό ESTHER συμμετείχε στις ετήσιες συναντήσεις της συμμαχίας (Αθήνα 2007, Dakar 2008, Lisbon 2008, Berlin 2009, Oslo 2011, Paris 2012) παραθέτοντας τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τους στόχους της συμμαχίας, θέτοντας τις Ελληνικές θέσεις για τις προτεραιότητες της συμμαχίας σχετικά με την HIV λοίμωξη και τις συλλοιμώξεις.

*    Για τους στόχους του Ελληνικού τμήματος του ESTHER, οργανώθηκε ημερίδα ενημέρωσηςτων Διοικητών των νοσοκομείων με την παρέμβαση της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να υποκινηθούν να συμμετάσχουν σε δράσεις της συμμαχίας (2008).

*    Το 2009 διαμορφώθηκε μνημόνιο συνεργασίας με την ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) του Υπουργείου Εξωτερικών και υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης προγράμματος αδελφοποίησης νοσοκομείων και δομών της Αφρικής με Ελληνικά νοσοκομεία και ΜΚΟ, που διαμορφώθηκε από κοινού με εταίρους το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, τη ΜΚΟ της εκκλησίας «Αλληλεγγύη»,  τη ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, την οργάνωση ανταλλαγής φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) και Μητροπόλεις του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Αφρικής). H όλη δράση στόχευε στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα καθώς και στην παροχή τεχνικού εξοπλισμού στις χώρες υλοποίησης του προγράμματος. Τέθηκε υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ωστόσο λόγω της κρίσης οι χρηματοδοτήσεις της ΥΔΑΣ διακόπηκαν και το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτήθηκε.

*    To 2011 το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εκπροσώπησε το Ελληνικό ESTHER στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το HIV/AIDS.

Με δεδομένη την οικονομική δυσχέρεια, προκειμένου να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, αναζητήθηκαν νέες επιλογές από τις  ήδη υπάρχουσες ελληνικές δράσεις στην Αφρική. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής http://www.patriarchateofalexandria.com/ αποτελεί σήμερα σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την ΥΔΑΣ, τον εταίρο της Ελληνικής πρωτοβουλίας ESTHER στην Αφρική και έχει δημιουργήσει και λειτουργεί εκπαιδευτικές δομές αλλά και δομές υγειονομικού ενδιαφέροντος (κλινικές, κέντρα υγείας, ξενώνες θυμάτων trafficking). 


ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ/ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ
  ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ESTHER- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

*    Eνταξη των ιατρικών δομών του Πατριαρχείου Αφρικής στο υγειονομικό δίκτυο που έχει δημιουργήσει η συμμαχία ESTHER.

*    Δικτύωση των Ελληνικού ενδιαφέροντος δομών τους με τις υπόλοιπες διαθέσιμες πρωτοβουλίες της συμμαχίας ESTHER ανά χώρα και με Ελληνικές Μονάδες Λοιμώξεων ώστε νε επιτευχθείσωστότερη αντιμετώπιση των ασθενών με HIV, ελονοσία και φυματίωση στις δομές του Πατριαρχείου

*    Δημιουργία βάσης καταγραφής των ιατρικών δεδομένων των ιατρικών δομών προκειμένου να διαμορφωθεί πρόγραμμα παρακολούθησής τους.

*    Εκπαίδευση του προσωπικού (ιατρονοσηλευτικού/διοικητικού) των δομών του Πατριαρχείου προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και σύγχρονη αντιμετώπιση των ασθενών με HIV/AIDS.

*    Απογραφή των δομών του Πατριαρχείου, των ασθενών που εξυπηρετεί και των νοσημάτων που αντιμετωπίζουν.

*    Διεκδίκηση πόρων για τον εξοπλισμό των δομών.

Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, και προκειμένου να επιταχυνθεί και ομαλοποιηθεί η διαδικασία, η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε:

*    να καταγραφούν οι ανάγκες και οι δυνατότητες των υπαρχουσών δομών

*    να βοηθηθεί η καλύτερη οργάνωση των δομών και να εναρμονισθούν κατά το δυνατόν με τις προδιαγραφές ΕSTHER

Επιπλέον, με στόχο και την αντιμετώπιση του trafficking με θύματα από την Αφρική που διακινούνται στην Ελλάδα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και ανάπτυξης ξενώνων υποδοχής των θυμάτων που μπορούν να επαναπατρισθούν.  Για το τελευταίο έχει ζητηθεί και η συνεργασία του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης).

Έως σήμερα, έχουν απογραφεί οι Ελληνικές δομές στην Τανζανία, την Ουγκάντα, τη Μαδαγασκάρη, τη Ν.Αφρική, την Κένυα.Το γραφείο ESTHER συνεχίζει την καταγραφή έως την ολοκλήρωσή της.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΚΕΝΥΑ

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

Ν. ΑΦΡΙΚΗ

ΟΥΓΚΑΝΤΑ

ΤΑΝΖΑΝΙΑ


ESHTER Brochure

ΠΟΙΟΙ / ΠΟΙΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ: Χ. ΜΠΟΤΣΗ MD, Msc

τηλ: 210 88 41 378

E-mailbotsi@keelpno.gr


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ: Χ. ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

τηλ: 210 52 12 132


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Α. ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

τηλ: 210 88 41 378
Το ΚΕΕΛΠΝΟ | Δομές / Λειτουργίες | Προκηρύξεις / Διαγωνισμοί | Προγράμματα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Copyright (c) 2019 ΚΕΕΛΠΝΟ - Design & Development by SDC S.A.