Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων

 
en-USel-GR

 
Ιός της γρίπης των πτηνών Α(Η7Ν9)


Στις  31 Μαρτίου του 2013, οι Κινεζικές Υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν έναν νέο ιό γρίπης Α(Η7Ν9) από τρεις βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Και τα τρία κρούσματα εκδηλώθηκαν ως οξεία σοβαρή νόσος του αναπνευστικού, με ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική δυσχέρεια. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησε η δήλωση περισσότερων κρουσμάτων λοίμωξης από το νέο ιό γρίπης Α(Η7Ν9) σε ανθρώπους στην Κίνα.
Οι ιός της γρίπης  Α(Η7Ν9) ανήκει σε υποομάδα ιών της γρίπης όπου φυσιολογικά μολύνουν πτηνά. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναγνωρίζεται λοίμωξη από ιό της γρίπης Α(Η7Ν9) σε ανθρώπους.
Έχει ήδη ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη, η διερεύνηση του συμβάντος, με σκοπό τον καθορισμό του κλινικού φάσματος της νόσου που μπορεί να προκαλέσει ο ιός, της πηγής έκθεσης και του τρόπου μετάδοσης αλλά και την αναζήτηση επιπρόσθετων κρουσμάτων σε ανθρώπους ή σε ζώα.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις συνεχιζόμενης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται στο συνεργαζόμενο με τον WHO Κέντρο Αναφοράς Γρίπης που εδρεύει στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, φαίνεται ότι ο ιός είναι ευαίσθητος στους αναστολείς νευραμινιδάσης (οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη).
Ο Π.Ο.Υ. είναι σε επαφή με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, συλλέγοντας πληροφορίες, προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση κινδύνου και στην ανάπτυξη υποψήφιου εμβολίου.


Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με τη λοίμωξη ανθρώπων από τον ιό της γρίπης των πτηνών Α(Η7Ν9)

Ενημέρωση για τη γρίπη Α(Η7Ν9) προς τους επαγγελματίες υγείας (Ιούνιος 2013)
Σχετικοί σύνδεσμοι
  • Γενικές πληροφορίες για τους ιούς της γρίπης των πτηνών τύπου Α και πώς μεταδίδονται (από το CDC): Avian Influenza A Virus Infections in Humans
  • Ταχεία Εκτίμηση Κινδύνου - Για σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού σχετιζόμενες με το νέο ιό της γρίπης των πτηνών Α(Η7Ν9), Κίνα (από το ECDC)


Αφίσα ενημέρωσης για ταξιδιώτες
Το ΚΕΕΛΠΝΟ | Δομές / Λειτουργίες | Προκηρύξεις / Διαγωνισμοί | Προγράμματα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Copyright (c) 2019 ΚΕΕΛΠΝΟ - Design & Development by SDC S.A.