Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων

 
en-USel-GR

 
Αιμορραγικός πυρετός από ιό Ebola

Το Φεβρουάριο 2014 ανακοινώθηκε επιδημία ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από ιό Ebola στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής. Μέχρι τις 19 Αυγούστου είχαν αναφερθεί  27.952 επιβεβαιωμένα κρούσματα συμπεριλαμβανομένων 11.284 θανάτων, στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Αφρικανικής Ηπείρου.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ενήλικες ηλικίας 15 - 59 ετών. Από τον έλεγχο επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων με PCR, διαπιστώθηκε η  γονιδιακή ομοιότητα του στελέχους σε ποσοστό 98%, με το στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία από ιό Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2009.
Η επιδημία λαμβάνει χώρα σε 3 Κράτη της Δυτικής Αφρικής, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε.


Το ECDC έχει εκδώσει οδηγίες για εκτίμηση κινδύνου ασθενών με συμπτωματολογία ιογενούς αιμορραγικού πυρετού, που αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στη Γουινέα και στα υπόλοιπα προαναφερθέντα Κράτη.

Οπτικοακουστικό υλικό για τη διαλογή ύποπτου περιστατικού Ebola, και την ορθή χρήση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας

Στο πλαίσιο της τρέχουσας επιδημίας αιμορραγικού πυρετού Ebola και της αναγκαιότητας προετοιμασίας των Χώρων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας της χώρας μας για το ενδεχόμενο εισαγόμενου κρούσματος, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ετοίμασε οπτικοακουστικό υλικό για τη διαλογή ύποπτου κρούσματος αιμορραγικού πυρετού Ebola και τη χρήση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Στο παρόν υλικό παρουσιάζεται η διαδικασία ένδυσης και αφαίρεσης των ΜΑΠ που συστήνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ για χρήση σε περίπτωση διαχείρισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού Ebola. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται:
  • στη σωστή χρήση της προστατευτικής ενδυμασίας, της μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, της οφθαλμικής προστασίας και των ιατρικών γαντιών,
  • στη σωστή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  • και στο ρόλο του βοηθού κατά τη διαδικασία ένδυσης και απόρριψης.
Επισημαίνεται ότι η ακριβής διαδικασία ένδυσης και αφαίρεσης καθορίζεται από τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των εκάστοτε χώρων νοσηλείας και τις διαθεσιμότητας των υλικών που αποτελούν τα ΜΑΠ. 
Εκτός των υλικών που παρουσιάζονται στο βίντεο, συνιστάται η χρήση εσωτερικού σκούφου για επιπλέον προστασία της κεφαλής και η χρήση ανθεκτικών υποδημάτων (γαλότσες) και ελαστικών γαντιών από το προσωπικό καθαριότητας. Οι αναθεωρημένες οδηγίες για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola για επαγγελματίες υγείας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

- ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ - ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΜΑΠ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ Ebola (αναθεώρηση Δεκ 2014)

- ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

- ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, ΤΙΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ

 
 
 
 

(Η Κάρτα Εισερχόμενου Επιβάτη σε Ελληνικά, Αγγλικά & Γαλλικά)
Το ΚΕΕΛΠΝΟ | Δομές / Λειτουργίες | Προκηρύξεις / Διαγωνισμοί | Προγράμματα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Copyright (c) 2019 ΚΕΕΛΠΝΟ - Design & Development by SDC S.A.