Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων

 
en-USel-GR

 
 


Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

e-Ενημέρωση Νοέμβριος 2018

 

Τεύχος Νοεμβρίου Περιεχόμενα

Αντί προλόγου

Η χώρα μας επί δεκαετίες είχε το θλιβερό «προνόμιο» να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στη μικροβιακή αντοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η μικροβιακή αντοχή όμως συνιστά μια μείζονα κρίση δημόσιας υγείας, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς και για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση του προβλήματος κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των Ηνωμένων Εθνών. Με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (12-18 Νοεμβρίου) αλλά και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά (18 Νοεμβρίου), γεννώνται εύλογα ερωτήματα: Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στον τομέα αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής στη χώρα μας, πού θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της η ελληνική πολιτεία αλλά και τι μπορούν να κάνουν οι απλοί πολίτες; Σε αυτά αλλά και άλλα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τα αντιβιοτικά απαντά η e-Ενημέρωση Νοεμβρίου.

Στο μέτωπο της εποχικής γρίπης, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν φείδεται να συμπράττει και συνεισφέρει επιστημονικό κεφάλαιο σε κάθε πρωτοβουλία που υπηρετεί την πρόληψη και την προστασία από το μεταδοτικό αυτό νόσημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος, κ.Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, αλλά και επιστημονικοί συνεργάτες του Οργανισμού με χαρά συμμετείχαν στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας ACG για την ισπανική γρίπη και τα σημερινά δεδομένα της νόσου και παρείχαν μια πολύπλευρη ενημέρωση στο ακροατήριο.

Επίσης, σε αυτό το τεύχος μπορείτε να διαβάσετε για το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ αλλά και για τις υποδομές που θα πρέπει να αποκτήσει η χώρα μας, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές με θύματα μαζικών εγκαυμάτων, όπως αυτή του Ιουλίου στην Αττική αλλά και να συμμετέχει ισότιμα στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Eποχική γρίπη: Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην επιστημονική εκδήλωση του ACG

Με σταθερό προσανατολισμό τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και συμπράξεις, με ευρύ φάσμα του ακαδημαϊκού, επιστημονικού χώρου και της κοινωνίας των πολιτών, το ΚΕΕΛΠΝΟ με προθυμία και χαρά συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση Δ ΄Κύκλου Διαλέξεων με Θέματα Δημόσιας Υγείας, του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας ACG (Αmerican College of Greece). Θέμα της διάλεξης, «100 Χρόνια από την Ισπανική Γρίπη: Σημερινά Δεδομένα & Προοπτικές»
Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ομιλητής αλλά και συντονιστής της διάλεξης, ανέδειξε την σημασία που έχει η έγκαιρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση της επιδημίας από την εποχική γρίπη και συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους, που συνέβαλε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ.Ρόζενμπεργκ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που και φέτος θα πραγματοποιηθεί στο χώρο εργασίας του, χάρη στη δωρεά που εξασφάλισε το ΚΕΕΛΠΝΟ από τις εταιρίες που εισάγουν αντιγριπικά εμβόλια, τις οποίες ευχαρίστησε για το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης τους.
«Είχαμε από τα υψηλότερα ποσοστά ανεμβολίαστων επαγγελματιών υγείας στην Ευρώπη, κινητοποιηθήκαμε έγκαιρα και ήδη αυτό απέδωσε τα δύο προηγούμενα έτη. Μας ευχαριστεί το ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, τα άτομα πάνω από 60 ετών φαίνεται να αποτελούν το 31% όσων έχουν εμβολιασθεί. Παρόλ’αυτά, δεν είμαστε ικανοποιημένοι» είπε ο κ.Ρόζενμπεργκ, ο οποίος αναφέρθηκε και στο γενικότερο πρόβλημα ατελούς πληρότητας επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν στον εμβολιασμό του πληθυσμού.
«Η έξαρση της εποχικής γρίπης στοιχίζει. Στοιχίζει στην Δημόσια Υγεία, στην ατομική υγεία, στην οικονομία μας. Καθήκον των λειτουργών και των Φορέων Δημόσιας Υγείας είναι να περιορίσουν, στο μέγιστο δυνατό, τις συνέπειες αυτές» κατέληξε ο κ.Ρόζενμπεργκ. Εκτός από τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η κ. Αγορίτσα Μπάκα, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων, πρώην στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ Γεώργιος Σαρόγλου, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος ΚΕΕΛΠΝΟ και η κ. Άννα Τζώρτζη, αν.Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας ACG.

Περισσότερα: Δελτίο τύπου Iνστιτούτου Δημόσιας Υγείας ACG

Μικροβιακή Αντοχή στην Ελλάδα σήμερα: Συνέντευξη με τη Δρ Φλώρα Κοντοπίδου, υπεύθυνη Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων & Μικροβιακής Αντοχής ΚΕΕΛΠΝΟ

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (12-18 Νοεμβρίου) αλλά και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά (18) Νοεμβρίου, η Δρ Φλώρα Κοντοπίδου, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, υπεύθυνη Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων & Μικροβιακής Αντοχής ΚΕΕΛΠΝΟ, διαφωτίζει κρίσιμες πτυχές του μείζονος θέματος δημόσιας υγείας που λέγεται «αντοχή στα αντιβιοτικά»

1. Τι είναι μικροβιακή αντοχή ή, αλλιώς, αντοχή στα αντιβιοτικά;
Η μικροβιακή αντοχή είναι ένα εργαστηριακό φαινόμενο, που όμως εκφράζει σε αληθινές συνθήκες, την πιθανή αποτυχία της θεραπείας της λοίμωξης εάν δοθεί το συγκεκριμένο αντιβιοτικό στο οποίο το βακτήριο έχει αναπτύξει αντοχή. Η μικροβιακή αντοχή αναπτύσσεται με την υπερκατανάλωση ή μη ορθή χρήση των αντιβιοτικών και με την οριζόντια μετάδοση των ανθεκτικών βακτηρίων από ασθενή σε ασθενή όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Γι αυτό το λόγο οι επιπτώσεις της δεν αφορούν την προσωπική υγεία του καθενός μας αλλά και την υγεία των συνανθρώπων μας (οικείο περιβάλλον, συν-νοσηλευόμενοι ασθενείς). Επίσης, έχει αποδειχθεί η μεταφορά της από τον άνθρωπο στα ζώα και στο περιβάλλον.

2. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η χώρα μας κατέχει μία απ ό τις πρώτες θέσεις, αν όχι την πρώτη στη μικροβιακή αντοχή στην ΕΕ. Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στον τομέα αυτό και σε τι συνίσταται;
Κατέχουμε την πρώτη θέση στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στον εξωνοσοκομειακό χώρο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να χορηγείται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Η βελτίωση που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο ποιοτική με τη χρήση παλαιότερων αντιβιοτικών. Σχετικά με τα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά σε συγκεκριμένες κατηγορίες βακτηρίων που όμως αφορούν τα νοσοκομεία και που η διασπορά τους, γενικότερα στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται διαρκώς. Για το λόγο αυτό άλλωστε, η κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής είναι τόσο έντονη.

3. Ποιό θεωρείτε ως το πιο σημαντικό μέτρο που μπορεί να ληφθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Στον χώρο τον εξωνοσοκομειακό, η παγκόσμια κοινότητα έχει αναδείξει ως σημαντικότερο μέτρο την ΥΠΕΥΘΥΝΗ και ΟΡΘΗ χρήση των αντιβιοτικών στον άνθρωπο, στην κτηνιατρική και κτηνοτροφία και στο περιβάλλον. Αυτό αποτελεί και τη βάση της ΕΝΙΑΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, δηλαδή την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής ενιαία σε άνθρωπο, ζώα, περιβάλλον, γιατί οι επιπτώσεις της αφορούν ολόκληρο το οικοσύστημα.
Όσον αφορά τα νοσοκομεία το θέμα είναι περισσότερο πολύπλοκο. Ο έλεγχος της ΜΑ στο νοσοκομειακό περιβάλλον απαιτεί πολυτομεακές και πολύπλευρες δράσεις που να στοχεύουν τόσο στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών όσο και στην εφαρμογή των μέτρων πρόληψης ελέγχου όπως είναι για παράδειγμα η Υγιεινή των Χεριών.

4. Ο απλός πολίτης πώς μπορεί να προστατευθεί και/ή να συμβάλει στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής;
Το σημαντικότερο είναι οι πολίτες να μην αγοράζουν αντιβιοτικά από τα φαρμακεία ή από το διαδίκτυο ή να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά που τους έχουν περισσέψει στο σπίτι χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΆΦΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΏΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ. Η επίσκεψη στον γιατρό σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια του ασθενή, γιατί η συνταγογράφηση του φαρμάκου ακολουθεί την κλινική εκτίμηση του ασθενή από τον ιατρό. Επίσης, ο γιατρός θα μας καθοδηγήσει για το πώς να λάβουμε τη θεραπεία μας και για πόσο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για οδηγίες που βασίζονται σε διεθνείς επιστημονικά τεκμηριωμένες αρχές και γι αυτό θα πρέπει να τις τηρούμε. Η πρώιμη διακοπή των φαρμάκων προδιαθέτει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροοργανισμών και στις υποτροπές της λοίμωξης, όπως και η υποδοσολογία. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε ένα επεισόδιο λοίμωξης είναι διαφορετικό από τα άλλα, ακόμη κι αν εμφανίζουμε τα ίδια συμπτώματα, ειδικά όσον αφορά την θεραπεία τους.
Ειδικά για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, λόγω και της επερχόμενης χειμερινής περιόδου, να θυμάστε ότι η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων αυτών είναι ιογενούς αιτιολογίας και άρα δεν χρειάζονται αντιβιοτικά για να θεραπευτούν. Υπάρχουν πολύ αξιόπιστα άμεσα τεστ που μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να διαγνώσει την ιογενή από την μικροβιακή λοίμωξη και να αποφύγει την χορήγηση αντιβιοτικών.

5. Η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΚΕΕΛΠΝΟ μετέχει από πλευράς Ελλάδας, μαζί με άλλους 44 εταίρους, στην Κοινή Δράση για τη Μικροβιακή Αντοχή (EU-JAMRAI). Ως υπεύθυνη του προγράμματος, ποιες οι προσδοκίες σας από το πρόγραμμα;
Η μικροβιακή αντοχή ειδικά για τη χώρα μας είναι πραγματικά μία κρίση δημόσιας υγείας. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια στα ελληνικά νοσοκομεία για τον έλεγχο και την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων καθώς και της μικροβιακής αντοχής. Στο πλαίσιο αυτής της εθνικής προσπάθειας, το ΚΕΕΛΠΝΟ ανέλαβε να ηγηθεί μίας κοινής ευρωπαϊκής δράσης με στόχο να καταθέσει την εμπειρία της χώρας στον τομέα αυτό και να μάθει από την εμπειρία κρατών με προηγμένα συστήματα στον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Η εφαρμογή της πρόληψης των λοιμώξεων διεθνώς είναι μία μεγάλη πρόκληση για όλα τα υγειονομικά συστήματα και η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι οι ιδιαιτερότητες του υγειονομικού συστήματος, του θεσμικού πλαισίου κάθε χώρας αλλά της κουλτούρας ασθενών και επαγγελματιών υγείας. Στόχος της δράσης είναι να διερευνηθούν αυτοί οι παράγοντες ώστε να οδηγηθούμε σε αποτελεσματικές δράσεις.

«EU-JAMRAI»: Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής και την πρόληψη των Λοιμώξεων που συνδέονται με Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Ο πρωταρχικός στόχος της κοινής ευρωπαϊκής δράσης ΕU-JAMRAI είναι να υποστηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές υγείας για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και τη μείωση των λοιμώξεων που συνδέονται με χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Το Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής του ΚΕΕΛΠΝΟ ηγείται της δράσης (WP6.1) που έχει ως στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας μέσω της αλλαγής της συμπεριφοράς του Οργανισμού και κατ΄ επέκταση των επαγγελματιών υγείας (top – down approach). Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι να γεφυρωθεί το κενό μεταξύ κατευθυντήριων οδηγιών και κλινικής πραγματικότητας. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από την υιοθέτηση πρακτικών που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες, στις ανάγκες, στους πόρους και στην κουλτούρα των υγειονομικών συστημάτων μέσα στα οποία υλοποιούνται.
Σχετικά: Ενημερωτικό σημείωμα
https://eu-jamrai.eu/
H ενημερωτική εκστρατεία του ECDC #KeepAntibioticsWorking

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και οι φυσικές καταστροφές με θύματα μαζικών εγκαυμάτων

Παρουσίαση για το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης (Union Civil Protection Mechanism/UCPM), είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης επιστημονικής συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται στο ΚΕΕΛΠΝΟ σε εβδομαδιαία βάση, με τη συμμετοχή στελεχών του Οργανισμού και εκλεκτών προσκεκλημένων από τον ακαδημαϊκό, επιστημονικό χώρο και την κοινωνία των πολιτών. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τους κ. Πέτρο Παναγιώτου, Συντονιστή Διευθυντή στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής & Μονάδας Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου ΚΑΤ και τον κ. Δημήτρη Πύρρο, Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ. Με την τραγωδία του Ιουλίου στην Αττική νωπή ακόμη στη μνήμη και με αφορμή το συνέδριο «Mass Burn Casualty disasters: Way forward to a European response» (Βουκουρέστι, 4-5 Οκτωβρίου), όπου εκπροσώπησαν τη χώρα μας, οι κ.Παναγιώτου και Πύρρος, ανέδειξαν τη σημασία του UCPM και την ανάγκη ενεργοποίησης της χώρας μας προς αυτήν την κατεύθυνση, ακριβούς καταγραφής των θυμάτων εγκαυμάτων αλλά και των πιστοποιημένων από την ΕΕ κλινών για θύματα εγκαυμάτων καθώς επίσης και την ανάγκη δημιουργίας στη χώρα μας, τουλάχιστον ενός Κέντρου Εγκαυμάτων, πιστοποιημένου από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Εγκαυμάτων, για την αντιμετώπιση καταστροφών με θύματα μαζικών εγκαυμάτων.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν.Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, επεσήμανε πως δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μαζικές καταστροφές και συνηγόρησε για τη δημιουργία Κέντρου Εγκαυμάτων καθώς και την ανάπτυξη των συνεργασιών, εντός και εκτός ΕΕ, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών: «Πρόκειται για πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία πρέπει να εντάξουμε στην ατζέντα Δημόσιας Υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ρόζενμπεργκ.
Λίγα λόγια για το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης (Union Civil Protection Mechanism/UCPM) ιδρύθηκε το 2001 με στόχο τη βελτίωση ανταπόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις φυσικές καταστροφές και τις καταστροφές που προκαλούνται από τον άνθρωπο μέσα και έξω από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο Μηχανισμός διέπεται από την Απόφαση No 1313/2013/EU και βασίζεται σε ένα εθελοντικό σύστημα αμοιβαίας βοήθειας και σε υποδομές που διατίθενται απ ό τα κράτη-μέλη. Στην παρούσα φάση, ο Μηχανισμός περιλαμβάνει 34 κράτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται το Μηχανισμό μέσω του Συντονιστικού Κέντρου Επείγουσας Απόκρισης (Emergency Response Coordination Centre/ERCC )

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ & ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αυξήθηκε η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην ασφάλεια εμβολίων και εμβολιασμών

Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια εμβολίων και εμβολιασμών έχουν οι Έλληνες, συγκριτικά με το 2015, διαπιστώνει μεταξύ άλλων έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ). Η έκθεση, με τον τίτλο “State of Vaccine Confidence in the EU 2018”, αποτυπώνει τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έως τώρα έρευνας των στάσεων του γενικού πληθυσμού αλλά και των γενικών γιατρών στην ΕΕ έναντι εμβολίων και εμβολιασμών.
Το ποσοστό εμπιστοσύνης στα εμβολιαστικά προγράμματα είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση υψηλού εμβολιαστικού επιπέδου. Σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη όμως οι καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών αλλά και η άρνηση εμβολιασμού έχουν συντελέσει στη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού και ανοσοποίησης, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιδημικών εξάρσεων. Πρόσφατο παράδειγμα, η επιδημία ιλαράς, η μεγαλύτερη στην ΕΕ κατά τα τελευταία επτά έτη. Η έκθεση αναδεικνύει καινοφανή ευρήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και ανά χώρα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές στον τομέα αυτό. Για παράδειγμα, βρέθηκε πως οι νεώτεροι ενήλικες έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων κατά της ιλαράς και της εποχικής γρίπης αλλά και γενικότερα των εμβολίων σε σχέση με ενήλικες μεγαλύτερων ηλικιών. Άλλο σημαντικό εύρημα είναι η συσχέτιση της εμπιστοσύνης που επιδεικνύουν οι γενικοί γιατροί και της εμπιστοσύνης του γενικού πληθυσμού. Σε εκείνα τα κράτη, όπου οι γιατροί περιβάλλουν με εμπιστοσύνη τα εμβόλια, οι υπέρ των εμβολίων τάσεις στο γενικό πληθυσμό τείνουν να είναι μεγαλύτερες.
Μαζί με την Ελλάδα, στην κατηγορία των χωρών με αύξηση της εμπιστοσύνης στην ασφάλεια των εμβολίων, συγκαταλέγονται η Γαλλία, η Ιταλία και η Σλοβενία. Στον αντίποδα βρίσκονται η Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, όπου, στο ίδιο χρονικό διάστημα, η σχετική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί.
Εκθεση (EN)

Πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία από τον ΠΟΥ, 29 Οκτ- 1 Νοεμ

H ολοένα και αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά σημαντικότατο κίνδυνο για την υγεία: Εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα, ο οποίος σκοτώνει 7 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Το 1/3 των θανάτων από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο του πνεύμονα και καρδιοπάθειες οφείλονται στη μολυσμένη ατμόσφαιρα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι εταίροι του συγκάλεσαν για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ατμοσφαιρική ρύπανση και την Υγεία, στη Γενεύη, από 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου. Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνέχεια απόφασης της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΠΟΥ (WHA68.8, 2015), στην οποία οι υπουργοί υγείας απεύθυναν αίτημα για κλιμάκωση δράσεων από τον τομέα υγείας αλλά και τους λοιπούς εμπλεκόμενους τομείς, για την πρόληψη των ασθενειών που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, της έκθεσης σε αυτήν και του συνεπαγόμενου κοινωνικού κόστους. Αλλωστε, ο « Οδικός χάρτης για μια βελτιωμένη παγκόσμια απόκριση στις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Υγεία», που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ τον επόμενο χρόνο (A69.18) περιλάμβανε ως αίτημα ένα παγκόσμιο συνέδριο που θα κατέγραφε την πρόοδο και θα αποφάσιζε για τα επόμενα βήματα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναγνωρίσθηκε από τους συμμετέχοντες η ανάγκη για έναν κόσμο ελεύθερο από ρύπανση και προτάθηκε ο φιλόδοξος στόχος για τη μείωση του αριθμού θανάτων, που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, κατά τα 2/3 έως το 2030. Στο πνεύμα αυτό, αναδείχθηκαν μια σειρά θεμάτων και προτεραιοτήτων κρίσιμων για την επίτευξη του παραπάνω φιλόδοξου στόχου, χωρίς όμως να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις και δεσμεύσεις.
Περιληπτική έκθεση συνεδρίου (ΕΝ)
Περισσότερα για την ατμοσφαιρική ρύπανση (ΕΝ)

11 Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, 28 Νοεμ – 1 Δεκ

 

Στη Λουμπλιάνα θα διεξαχθεί το 11ο συνέδριο Δημόσιας Υγείας, που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιας Υγείας (EUPHA) και το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σλοβενίας. Ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές περιλαμβάνονται ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, κ. Vytenis Andriukaitis και η Επίτροπος για τις Μεταφορές κ. Violeta Bulc.

Ο βασικός διοργανωτής του συνεδρίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ΕUPHA, είναι ένωση-ομπρέλα που περιλαμβάνει ενώσεις και ινστιτούτα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη. Πρωτοϊδρύθηκε το 1992 από 15 μέλη που ανήκαν σε 12 χώρες και σήμερα έχει 81 μέλη από 47 χώρες. Από τη χώρα μας, μετέχει ως «θεσμικό μέλος» η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (διευθύνων ο Καθ.Χρήστος Λιονής)

 

 

 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ | Δομές / Λειτουργίες | Προκηρύξεις / Διαγωνισμοί | Προγράμματα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Copyright (c) 2019 ΚΕΕΛΠΝΟ - Design & Development by SDC S.A.